Інформація на цій сторінці була зібрана з загальнодоступних ресурсів.

Чи можу я отримати статус ВПО при поверненні з-за кордону?

21 листопада 2023 року Кабінет Міністрів України вніс зміни до низки урядових постанов щодо обліку ВПО та виплат їм держдопомоги, зокрема:

  • Переселенці, які деякий час проживали за кордоном, можуть звертатися за призначенням виплат через 15 робочих днів після повернення в Україну. Це стосується тих, хто оформлює виплати вперше.
  • У разі повторного переміщення в результаті обов’язкової евакуації після 1 серпня 2023 року, особи, які раніше отримували виплати, зможуть отримувати допомогу протягом ще 6 місяців. Але за умови їх включення до списків евакуйованих, які затверджуються обласними військовими адміністраціями. А у разі евакуації за допомогою волонтерів чи самостійно необхідно повідомити про це ОВА.
  • ВПО отримуватимуть виплати 3 місяці після дати завершення бойових дій (можливих бойових дій) або тимчасової окупації у населених пунктах, із яких вони переїхали. Раніше виплати припинялися з наступного місяця.
  • Непрацююча особа працездатного віку за відсутності поважних причин впродовж 3 місяців із дня призначення виплат ВПО повинна посприяти своїй зайнятості. Зокрема, шляхом працевлаштування, реєстрації як фізичної особи – підприємця, подання заяви для отримання гранту на бізнес / ваучера на навчання тощо. Або набути статусу безробітного, зареєструвавшись у центрі зайнятості.    

Також Постанова врегульовує питання оформлення довідки про взяття на облік ВПО.

Про статус безробітного

Допомога по безробіттю призначається з першого дня після надання людині відповідного статусу. Поки діє воєнний стан тривалість допомоги не може перевищувати 90 календарних днів. Втім особи передпенсійного віку (за рік до настання права на пенсію) можуть розраховувати на виплату такої допомоги до 360 календарних днів.

Як зареєструватися як безробітний?

Реєстрацію як безробітного можна здійснити у 3 способи:

  • особисто, в найближчому центрі зайнятості
  • через Портал Дія
  • через особистий кабінет на порталі служби.

Підтримка Державної служби зайнятості:

У разі звернення до служби зайнятості, фахівці здійснюють індивідуальний підбір вакансій для кожної людини з урахуванням наявної освіти, набутого професійного досвіду та побажань до майбутнього робочого місця. 

Переваги реєстрації як безробітного:

  • отримання фінансової підтримки на період пошуку роботи (допомога по безробіттю)
  • можливість безкоштовного професійного навчання (опанування нової професії/підвищення кваліфікації): в професійних навчальних закладах; закладах освіти служби зайнятості; безпосереднього на робочому місці у роботодавця
  • індивідуальне кар’єрне консультування та підбір роботи
  • індивідуальний супровід (особистий консультант)
  • можливість легального працевлаштування, зокрема і на тимчасові роботи (всі вакансії перевірені).
Професійне навчання

Служба зайнятості здійснює навчання зареєстрованих безробітних у навчальних закладах, зокрема - в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості, за 95 робітничими професіями та більше 400 освітніми програмами. Для безробітних таке навчання безоплатне, воно здійснюється за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Після успішного завершення навчання слухачам видається документ державного зразка про присвоєння відповідної кваліфікації. Опанувати нову професію можна на замовлення роботодавця або для самозайнятості, тобто коли людина планує стати підприємцем.

Можливість отримання ваучера на навчання

Це документ, що дає змогу певним категоріям громадян безоплатно підвищити кваліфікацію або отримати нову професію за затвердженим Мінекономіки переліком зі 124 професій і спеціальностей. Вартість ваучера на сьогодні становить 30 280 грн. Така можливість надається людям, які не зареєстровані як безробітні, мають  професійно-технічну чи вищу освіту. Подати заявку на отримання ваучера можна в паперовому вигляді або онлайн. Опрацювання заявки здійснюється до 3 робочих днів. 

Отримання грантів на започаткування власного бізнесу

Передусім, мова йде про грантовий проєкт «Власна справа», що дає можливість отримати від 50 до 250 тис. грн на втілення своєї підприємницької мрії.

На ще одну грантову програму «Грант для ветеранів та їх подружжя» можуть подаватися учасники бойових дій або їх подружжя. У рамках цієї програми можна розраховувати на такі грантові суми:

  • до 250 тис. грн – за умови створення одного робочого місця;
  • від 250 до 500 тис. грн – за умови створення двох робочих місць;
  • від 500 до 1 млн грн може отримати учасник бойових дій або особа з інвалідністю внаслідок війни, зареєстрований як фізична особа-підприємець протягом 36 місяців до дати подачі документів, за умови створення чотирьох нових робочих місць.

Подати заявку на участь у грантових програмах разом із бізнес-планом можна через  Портал Дія.  

Безповоротна фінансова допомога

Впровадження стимулюючих механізмів повернення на ринок праці непрацюючих працездатних осіб з числа членів малозабезпечених сімей через надання безповоротної фінансової допомоги (одноразово в безготівковій формі) для створення власної справи.

Фін. допомога не може перевищувати 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому приймається рішення про її надання (граничний розмір фінансової допомоги на початок 2024 року – 106 500 грн).

Хто може звернутися?

Непрацюючі працездатні особи з числа членів малозабезпечених сімей, які зареєстровані у центрі зайнятості як безробітні

Як отримати послугу?

1. Підготувати пакет документів. 

2. Подати пакет документів до найближчого центру зайнятості. 

3. Центр зайнятості ухвалює рішення на засіданні комісії, куди може бути запрошений заявник. 

4. Після отримання позитивного рішення необхідно протягом 30 календарних днів створити юридичну особу або зареєструвати ФОП. 

5. Укласти трьохсторонню угоду. 

6. Оформити договори на придбання матеріалів обладнання та подати їх для оплати до центру зайнятості. 

 

Результат та способи отримання результату:

  • Рішення про надання особам, які виявили бажання провадити підприємницьку діяльність, фінансової допомоги 
  • Рішення про відмову у наданні особам, які виявили бажання провадити підприємницьку діяльність, фінансової допомоги 

Отримати результати надання послуги заявник може особисто, поштовим відправленням на вказану при поданні заяви адресу (рекомендованим листом).

Зауважимо, що повернення отриманих коштів здійснюється протягом трьох років реалізації проєкту через сплату податків і зборів, передусім за працевлаштованих на нові робочі місця працівників.